Op uitnodiging van Kunstmaand Ameland maak ik in de eerste drie weken van november 2015 een installatie van berkentakken op Ameland.

bladbeeld-grijs-jpg

‘Bladbeeld’, installatie van Ludy Feyen
Kunstmaand Ameland 2015

Ludy Feyen maakt haar beelden op buitenlocaties met materialen afkomstig uit diezelfde omgeving.
In het Nederlandse landschap werkt ze hierdoor dikwijls met wilg, die ze in vele variaties toepast.
Ook de berk is een houtsoort, waarvan de jonge takken zich goed laten buigen, die de kunstenaar graag in haar constructies gebruikt. De berk is een boom die als pionier in het landschap verschijnt en die in alle tijden en culturen tot de verbeelding spreekt, onder andere door haar opvallende witte verschijning.

Ludy Feyen haalt haar inspiratie uit de oorsprong van het landschap; het levende kunstwerk Aarde.
De hieruit ontstane buitenwerken vertellen een verhaal, waarbij de toeschouwer uitgenodigd wordt om in te stappen en aan mee te doen; in de verbeelding en ook letterlijk door mee te komen bouwen.

Voor Kunstmaand Ameland maakt Ludy Feyen een installatie van berkentakken in de zandplas tussen Nes en Ballum. Het krijgt de vorm van een reusachtig berkenblad, waar de bezoekers door de nerven heen kunnen lopen. Tussen de nerven worden de cellen gebouwd, zodat men zich in een gigantisch doolhof bevindt. De bladsteel mondt uit in het water, het element waar plant en mens voornamelijk uit bestaan.

Als afronding wordt er vanuit de lucht een foto-opname gemaakt waardoor ‘Bladbeeld’ van boven af te zien is in het landschap van Ameland. Bezoekers kunnen meebouwen en worden verzocht een donatie te geven voor het tot stand komen van het beeld. Als bedank hiervoor ontvangen zij de digitale versie van de luchtopname.