Op 30 augustus 2014, op de 25-ste verjaardag van AtelierSchier, legde ik met vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten de laatste hand aan Berkenmantel.
In de week er vooraf gaand bouwde ik van berkenhout een constructie in de vorm van een mantel met daarin een bankje.
Ik liet mij hierbij door drie gegevens inspireren, nl. de monniksmantel, die de grijze monniken droegen toen zij als eerste bewoners van Schiermonnikoog het land bewoonbaar kwamen maken en naar wie het eiland vernoemd is. Als ode aan deze stoere mannen wilde ik een plek maken waar je je geborgen en verbonden voelt met de natuur om je heen.
Een ander gegeven was de activiteit Berkentrekken die op het eiland olv. Natuurmonumenten plaats vindt, om het duinlandschap te behouden door bosvorming te voorkomen.
Als derde heb ik gewerkt met de vorm van de pyramide, een maatverhouding die zorgt voor evenwicht en harmonie.
IMG_8098

IMG_8136

IMG_8154

IMG_8175

IMG_8188

IMG_8245

IMG_8251

IMG_8262

Annemarie gaf de volgende reactie:
Graag wil ik jou bedanken voor de geweldig inspirerende ervaring die je aan mij/ons hebt gegeven bij het maken van de berkenmantel op Schiermonnikoog.
Het was voor mij, als vrijwillig boswachter in opleiding van Natuurmonumenten, een leerzame ontdekking naar het werken met dit (berken) materiaal.
Dankjewel voor de lessen in: getalssterkte, lijnenspel, piramide en constructie. De verwondering over de natuur heeft er een dimensie bij gekregen!

Annemarie Kruger
Vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
Schiermonnikoog