De hele maand september 2012 op Vrij Groen het project Kosmisch Groen met iedere zondag een interactieve workshop op het gebied van natuur, kunst en wetenschap.

Kom en geniet met ons mee !!  Kijk op www.kosmischgroen.blogspot.nl

 

 

Interactieve workshops Kosmisch Groen

Waar komt leven vandaan? Wat voor invloed hebben de planeten op leven op aarde?
Is er nog meer leven in het heelal? Hoe is leven ontstaan? Wat is de relatie tussen kosmos en groen?

Boeiende vragen die onderzocht worden tijdens het project Kosmisch Groen, op biodiversiteitstuin Vrij Groen. De planeten en de zon zijn artistiek uitgebeeld op de tuin, en hun onderlinge groottes en afstanden worden inzichtelijk gemaakt.

Daarnaast is er elke zondag in september een workshop afwisselend verzorgd door wetenschappers, docenten en kunstenaars:

– Zondag 2 september: met Evert van Malkenhorst, oud docent natuurkunde en ondernemer Lees meer…

– Zondag 9 september: met Lisette vander Wel, antropologe, wandelen door de evolutie van leven en bewustzijn op aarde.

– Zondag 16 september: met Janine Vermeulen, verhalenvertelster, spelen met de getallenreeks van Fibonacci.

– Zondag 23 september: met Ludy Feyen, beeldend kunstenaar en Andor Kranenburg, fotograaf, hemellichamen bekijken en verbeelden.

– Zondag 30 september: met Joris Hanse, sterrenkundige, een ontwerp maken van een leefbare planeet.

Praktische info:

Opgeven voor een workshop kan via info@ludyfeyen.nl
Alle workshops zijn van 14u tot 16u.
Kijk op www.vrijgroen.info voor meer informatie.
De workshops zijn interactief en geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
De toegang bedraagt € 5 p.p.

Vrij Groen is de tijdelijke tuin aan de Mendelweg naast de toren van Naturalis. Het is de bedoeling dat ideeën uit de tuin elders worden overgenomen, zodat dit tijdelijke project een blijvende bijdrage levert aan de vergroening van de stad. Vrij Groen is een lokaal project, geïnitieerd door de IdeeWinkel, voor en door Leidenaren.

 

Speciale activiteiten tijdens Kosmisch Groen zijn:

– De kunstroute op 22 en 23 september. In dit weekend tonen kunstenaar Ludy Feyen en fotograaf Andor Kranenburg hun werk. Informatie over de Kunstroute: http://www.kunstrouteleiden.nl/

– Op zondag 30 september is er om 17u een slotactiviteit: “IJsmaken zonder stekker, door de Icewizard””.

Aanmelden hiervoor verplicht, toegang € 7,50 p.p.

 

Overzicht van de workshops:

 

Zondag 2 september, 14-16u: teken de fascinerende baan van Mercurius.

De wetenschap is sinds Copernicus en Galileo tot het inzicht gekomen dat de aarde en de andere hemellichamen om de zon bewegen. Daarvoor leefde de mens meer vanuit een (spiritueel) wereldbeeld van de 7 planeten. De aarde was daarin het middelpunt.
Maar… we zien wat anders dan de wetenschap beweert als we omhoog kijken. Onze beleving is dat de aarde het middelpunt is. Is er een betekenis voor het leven op aarde?
Wat laat de plantenwereld ons daarvan zien? In de workshop zullen we vooral praktisch bezig zijn! Vanuit een heuse (exacte!)constructie ontvouwt zich de schoonheid en leggen we relaties.

Evert van Malkenhorst, oud-docent natuurkunde en ondernemer Edugram, zal de workshop begeleiden.
Geo-driehoek en passer (deze aub zelf meenemen), scherp potlood, gum en kleurtjes
zijn onze instrumenten.

Praktische info:

De workshops zijn op Vrij Groen, Mendelweg 5, achter de toren van Naturalis.
Opgeven voor een workshop kan via info@ludyfeyen.nl.
Alle workshops zijn van 14u tot 16u.
De workshops zijn interactief en geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
De toegang bedraagt € 5 p.p.
De hele maand september 2012 zijn er workshops en andere activiteiten. Lees meer…

www.edugram.nl

 

Zondag 9 september, 14-16u: wandelen door de evolutie

Waar de Oerparade van museum Naturalis ophoudt, begint de evolutiewandeling van Kosmisch Groen. Al wandelend ervaar je het wordingsverhaal van de Aarde aan den lijve: hoe door een wonderbaarlijke samenloop van omstandigheden leven is ontstaan. En hoe door 4.5 miljard jaar van uitproberen, uitsterven en weer opnieuw beginnen het leven zich ontwikkelt in de richting van steeds meer diversiteit, complexiteit en bewustzijn.

Antropologe Lisette van der Wel neemt je deze middag mee op een reis door de tijd. Met aansluitend ruimte voor creatieve verwerking. Laat je verrassen en ontdek meer over jouw unieke plek als mens in dit grote verhaal.

 

Zondag 16 september, 14-16u: spelen met Fibonacci in de tuin …

Zijn het universum en het leven op aarde een samenraapsel van toevalligheden of ligt er een grand design aan ten grondslag? Wetenschappers, gelovigen, kunstenaars en magiërs zoeken al eeuwen naar een antwoord… In de Bijbel staat: zo boven zo beneden. Wat betekent dat? Zijn er universele wetten die in de kosmos gelden en ook op aarde?

Verhalenvertelster Janine Vermeulen neemt je mee op een speelse wandeling door de tuin, waarbij we onderzoeken welke patronen in de natuur en in ons denken liggen verscholen… Laat je betoveren door haar verhaal en ontrafel al wandelend een stukje van het mysterie van het universum…..

www.ateljdekim.nl

 

Zondag 23 september: hemellichamen bekijken en verbeelden.

Hoe te kijken naar sterren en planeten door de ogen van een kunstenaar of fotograaf?

Beeldend kunstenaar Ludy Feyen en fotograaf Andor Kranenburg laten hun verbeelding zien van hemellichamen met de installatie Kosmisch Groen. Ze tonen ieder hun inspiratiebronnen voor hun kunst- en fotowerken met een gemeenschappelijke interesse in het gegeven ‘licht’.

Neem je digitale camera mee en ga op beeldenjacht door de avontuurlijke Vrij Groen tuin.

We bespreken met elkaar de gemaakte foto’s en bieden aanknopingspunten om je eigen verbeelding uit te diepen en tot grote hoogte te brengen.

www.ludyfeyen.nl         www.andorkranenburg.nl

 

Zondag 30 september: een leefbare planeet ontwerpen.

4.5 miljard jaar geleden werden de zon en de aarde gevormd uit een enorme stofwolk in de ruimte. De bouwstenen voor leven, de elementen, waren daarin al aanwezig. Waar komen die elementen vandaan? Hoe is de aarde ontstaan? En waarom heeft zich vervolgens op aarde leven ontwikkeld en niet op de andere planeten in ons zonnestelsel, wat maakt de aarde uniek?

Sterrenkundige Joris Hanse legt in deze workshop uit waar de elementen vandaan komen en wat er zo bijzonder aan de aarde is. Met materialen uit de tuin bouwen we vervolgens een eigen leefbare planeet na.